Portal de educatie si informare: psihologie generala, psihologia copilului, psihoterapie, logopedie,   exercitii si resurse educationale.
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Cursuri Web Design | Cursuri Bootstrap | Cursuri Web Design | Invata HTML5 si CSS3

Invata cum sa realizezi si sa modifici site-uri web. Poti lucra de oriunde te simti creativ, pentru persoane din intreaga lume.


Terapii naturiste
Acupunctura
Aromoterapie
Astrologie medicală
Bioenergie
Cristaloterapie
Cromoterapie
Fitoterapie
Masaj Tuina
Meloterapie
Presopunctură
Radiestezie
Reflexoterapie
Reiki
Taijiquan
Tehnica radiantă
Iridologie
Meditatie
Yoga
Masajul terapeutic
Presopunctura
Masajul chinezesc
Masajul indian pentru cap
Masajul pentru gravide
Masajul Thai
Shiatsu
Publicitate Online
 

Calea fericirii: obţinerea stării de fericire şi de bine interior

 

În 1934, apare la Bucureşti, la Imprimeria Naţională cartea „Calea fericirii” al cărui autor este Victor Pauchet.

Cartea se referă la modalităţile de obţinere a stării de fericire şi de bine interior, precum şi obţinerea unei stări de sănătate generală pe care se bazează starea de bine.

Lucrarea începe cu o frază sugestivă:
Câţiva psihologi din America de nord au descoperit taina sănătăţii, a succesului şi a fericirii; reclamele anunţau că de acum înainte nu vor mai fi bolnăvicioşi, ghinionişti sau nenorociţi, decât cei care vor voi cu tot dinadinsul, deoarece fiecare are în sine puterea de a-şi păstra sănătatea, de a izbuti şi de a fi fericit.”

De la început se remarcă ideea conform căreia starea de fericire poate fi obţinută de către oricine, cu condiţia să dorească.

În continuare cartea cupride unele referiri şi îndrumări spre a obţine această stare dorită de orice persoană.

Pentru o cale spre fericire sigură se propovăduieşte ideea unei armonii depline între corp şi suflet. Sunt recomandate ca exemple exerciţii fizice, de respiraţie, regimuri alimentare, odihnă.

Frica, timiditatea, neliniştea sunt fiicele emotivităţii. Sunt efecte parazite ce absorb energia, paralizând voinţa şi anulând orice activitate folositoare. Pesimistul este în dezacord cu oamenii şi cu lucrurile fiind într-o lipsă de armonie între el şi mediul lui.

Este recomandată igiena morală:

  • să te obisnuieşti să fi calm (evitarea substanţelor care induc această stare, cum ar fi cafeaua)
  • să iei atitudine optimistă şi binevoitoare (să fi binedispus şi mulţumit de tot, fiind în armonie cu mediul)
  • să-ţi educi voinţa (transformarea ideii în acţiune)

Succesul şi fericirea sunt în funcţie de calităţile noastre morale şi mintale; aceste calităţi se pot dezvolta prin antrenare”.

Un rol important este acordat voinţei, fiind văzută ca facultatea de a realiza, de a trece de la idee la act. Originea voinţei este dorinţa; dacă dorinţa de a ajunge la un rezultat este puternică ea înlatură orice piedică.

În genere se pare că dorinţa se poate deosebi de voinţă pentru că prima e mai slabă decât cea de-a doua, pentru că omul poate dori lucruri imposibile dar nu poate să vrea decât ceea ce e posibil sâ dobândească.

        Un alt sfat este controlul gândirii, adică educarea conştientului, cum o numeşte autorul şi care se bazează pe trei principii:

  • nu admiteţi nimic din ceea ce vă poate tulbura
  • îndreptaţi-vă mintea asupra unui singur gând, lucru , fără a vă lăsa cuprinşi de vreo altă idee lăturalnică (concentrarea asupra subiectului zilnic)
  • concentraţi-vă asupra lucrurilor mici înainte de cele mari.      

În 1955 Erich Fromm atrage atenţia asupra rolului jucat de societate în modul gândirii şi acţiunii umane.

În „Societate alienată şi societate sănătoasă” E. Fromm spunea: „că individul se bucură sau nu de sănătate mentală, aceasta nu depinde mai întâi de el, ci de structurile societaţii.

Dacă societatea este sănătoasă, ea favorizeaza capacităţile umane de dragoste, de muncă creatoare, de raţionare şi de obiectivitate; ea îl ajută pe om să dobândească sentimentul individualităţii, bazat pe forţa lui productivă. Dacă societatea este bolnavă, ea produce ostilitate, neîncredere; ea transformă omul în instrument utilizat şi exploatat de către alţii, atrofiază constiinţa lui de sine, exceptând măsura în care el se supune altora sau devine un automat.”

Un interes remarcant pentru eficienţa personalităţii, pentru creşterea şi dezvoltarea ei s-a remarcat şi la psihologii umanişti. A. H. Maslow, în „Motivaţie şi personalitate” (1950 si 1970) şi Carl Rogers în „Terapia centrată pe client” (1954) şi „Dezvoltarea persoanei” (1961) remarcă necesitatea valorificării întregului potenţial uman, ameliorarea relaţiilor interpersonale.

Maslow considera că fundamentul sănătătii psihice, al unei personalităţi considerată eficientă o reprezintă autorealizarea, îndeplinirea ultimei nevoi din piramida trebuinţelor.

Realizând acest lucru omul, indiferent de condiţia sa are o părere mai bună faţă de sine, manifestă o atitudine pozitivă faţă de ceilalţi, mai multă spontaneitate, simplitate, un efort mai intens de voinţă, se racordează mai repede la diverse activităţi, se implica mai profund în relaţiile de cooperare cu ceilalţi fiind capabil de relaţii interpersonale mai strânse.

Toate acestea sunt posibile datorită obţinerii unui sentiment de supremaţie de autodepăşire, calm şi linişte sufletească.

Acelaşi punct de vedere îl împarte şi Rogers pentru care omul ce atinge o dezvoltare psihică maximă prezintă o serie de caracteristici: îşi poate alege liber comportamentele sigure şi satisfacatoare, are o capacitate mai mare de a filtra informaţiile şi de a lua decizii adecvate, are o părere bună despre sine ce determină o atitudine conformă faţă de sine, manifestă tot ceea ce se numeşte maturitate comportamentală.

Un autentic punct de vedere îl constituie lucrarea lui James T. Mangan, din 1966 „L’art de reusir” (Arta de a reuşi).
Autorul spune că există două sisteme de reuşită în viaţă, primul pe care-l numeşte sistemul de merit (bazat pe cunostiinţe, priceperi, capacităţi, efort susţinut) şi sistemul de „a ajunge” ( în sensul de a reuşi, a parveni; care reprezintă tocmai arta de a te vinde, de a-ţi cunoaşte capacităţile şi de a şti să ţi le pui în valoare, de demonstra că poţi cu adevarat ceea ce susţii că ştii.

Referitor la primul sistem, Mangan considera că nu mai este de actualitate şi că şi-ar fi pierdut valoarea spunând că acest sistem mai este promovat doar de şcoală şi că într-adevăr în multe domenii de activitate ale societaţii contemporane în frunte se află nu cei capabili, aceştia fiind subordonaţii celor care au ştiut cum să ajungă la cel mai înalt nivel.

De aceea autorul acordă importanţă celui de-al doilea sistem pentru că aceştia îşi fructifică pe deplin capacităţile ştiind să se pună în valoare.
Pentru a te pune în valoare trebuie să posezi opt calităţi: a şti să te exprimi, a şti să promiţi, a dispune de curaj, de îndrazneală, a şti să comunici, a fi diplomat, a şti să fi familiar, a fi serios, a şti să convingi.

Autorul era ferm convins de posibilitatea achiziţionării a tuturor acestor calităţi ce asigură reuşita.

Dovada o constituie cele spuse de acesta: „ arta de a te pune în valoare nu este simplă, ea cere efort, energie, răbdare, refacerea vieţii după alte linii de conduită, achiziţionarea unor noi însuşiri, noi aptitudini, uneori pornind chiar de la zero, familiarizarea cu idei străine, care din instinct au fost refuzate până la un moment dat. Nici o calitate nu poate fi achiziţionată fără luptă aprigă. Arta de a te pune în valoare se învaţă.

Autorul nu s-a oprit doar la a enumera calităţile care reclamă o personalitate perfect dezvoltată ci a realizat un program de exerciţii care să conducă la dobândirea acestei personalităţi şi un chestionar de autoevaluare a propriei personalităţi. Exerciţiile erau recomandate a fi efectuate zilnic iar chestionarul avea rolul de a putea observa dacă sau făcut unele progrese.


Autor: Iulian Balaci

 

 

FEEL GOOD - FEEL FREE LOOK GOOD -DO GOOD
Sporturile si sanatatea Pielea catifelata
Sarcina detaliata pe luni 10 sfaturi, un ten frumos
Tips & Trics Centre de intretinere
10 mituri despre somn Diete de slabit
Inotul Lentile de contact

Minte sanatoasa in corp sanatos
Gandirea pozitiva
Atitudinile
Autosugestia
Calea fericirii
Eficienta personalitatii
Personalitatea optimala
Situatiile sugestive
Cum sa slabesti rapid

Link-uri utile:

Calculator sarcina

Calculator ovulatie

Perioada fertila

Sexul copilului

Simptome sarcina

Sarcina pe saptamani

Publicitate online
Bun venit in comunitatea gravidutelor!
 
 

Web design Bucuresti

Cursuri Web design Bucuresti


Logopedics: home | logopedie | psihologia copilului | psihologie generala | psihoterapie | sanatate | ghicitori grele | cantece de gradinita | povesti pentru copii | planse de desenat | poezii pentru copii | Perioada fertila

Sarcina pe saptamani poze     Sarcina pe saptamani video     Sarcina pe luni    Data probabila a nasterii     Sarcina pe saptamani greutate

Links:

Prima pagina | Contact | Publicitate | Parteneri | Sarcina pe saptamani | Calculator sarcina | Calculator ovulatie | Sexul copilului | Perioada fertila | Retete de salate: mai sanatos cu fiecare zi! Retete de prajituri | Apartamente de vanzare in Bucuresti. Vanzari apartamente noi | Semnificatia viselor | Interpretarea viselor | Dictionar de vise

Nota: Materiale din acest site au caracter informativ, si nu pot inlocui sfatul specialistului. Toate drepturile apartin autorilor citati in bibliografie, autorilor logopedics.info cat si utilizatorilor site-ului ce adauga informatie proprie. Ne straduim pe cat posibil sa oferim informatie noua, relevanta, usor de parcurs. Logopedics.info se adreseaza parintilor, cadrelor didactice, studentilor la facultatile de profil, specialistilor in domeniu cat si celor interesati in a intelege fenomenele din jurul nostru.

© 2008-2012 Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al Logopedics. Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.

Inregistrare domenii. Gazduire domenii. Hosting
Inregistrare domenii     Web Design Timisoara Gaduire web