Portal de educatie si informare: psihologie generala, psihologia copilului, psihoterapie, logopedie,   exercitii si resurse educationale.
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Cursuri Web Design | Cursuri web design Bucuresti incepatori


Exercitii practice
Introducere
Educarea sunetului S
Educarea sunetului Ş
Educarea sunetului C
Educarea sunetului Z
Educarea sunetului J
Educarea sunetului T
Educarea sunetului Ţ
Jocuri de logopedie
Tulburarile de limbaj
Tulburari de pronuntie:
Dislalia
Rinolalia
Disartria
Tulburari de ritm si fluenta:
Balbaiala
Logonevroza
Tahilalia
Bradilalia
Aftongia
Tulburari de scris-citit:
Dislexia
Disgrafia
Alexia
Agrafia
Tulburari polimorfe:
Alalia
Afazia
Tulburari de dezvoltare:
Mutismul electiv
Intarzierea limbajului
 

Dezvoltarea vocabularului la copii

 

Vocabularul il putem defini ca totalitatea cuvintelor dintr-o limba. Dezvoltarea vocabularului este un proces continuu de asimilare a cuvintelor de catre copil care incepe cu primul cuvant in jurul varstei de 9-10 luni si denumeste un aliment, o jucarie, o persoana, o nevoie, sau o actiune din mediul imediat apropiat copilului.
Structura psihica ce face posibila insusirea vocabularului este asa numita “permanenta a obiectului” (Jean Piaget, Psihologia inteligentei.1961) atunci cand copilul isi da seama ca un obiect exista inca desi a disparut din campul sau vizual. Dandu-si seama ca acel obiect sau persoana inca exista, foloseste cuvantul pentru a invoca, a aduce din nou in existenta.

La aceasta varsta, copilul invoca doar lucrurile de care are foarte mare nevoie. Un lucru extrem de important in insusirea primelor cuvinte este ca un copil sa poata extrage din context un obiect si un nume care sa corespunda unul celuilalt si intre ele sa poata crea o conexiune la nivel mental.
La varsta de 1 an si 6 luni acest proces de insusire a vocabularului capata un alt ritm mult mai rapid astfel incat daca la 1 an si 6 luni copilul are insusite aproximativ 50 de cuvinte (Bloom, 1987) la varsta de 6 ani copilul are achizitionate aproximativ 15.000 cuvinte.

Aceasta inseamna ca invata proximativ 10 cuvinte pe zi. Perioada de la 1 an si 6 luni la 6 ani se numeste “Izbucnirea vocabularului” (Vocabulary Spurt). Aceasta ”explozie” in evolutia vocabularului este explicata prin faptul ca copilul descopera ca fiecare lucru din jurul lui are un nume. El distinge cele doua lumi: lumea obiectelor si lumea cuvintelor. Este un moment magic si copilul incepe sa intrebe “Ce-i asta?”. Astfel el invata intai substantive, adjective, verbe si adverbe. Copilul invata sa raspunda la intrebarile: “Ce-i asta?”, ”Cine-i aici?” ”Unde e?” “Ce face?”

Trebuie precizat faptul ca a invata si folosi denumiri de obiecte si persoane reprezinta mental un fapt constatator. A invata actiunea reprezinta mental un demers, o transformare.

Intre 2 si 3 ani copilul isi insuseste si pronumele posesiv, insa il invata impreuna cu substantivul sub forma de ”bloc sintagmatic” (substantivul si pronumele posesiv inseamna pentru el un singur cuvant).

Dupa varsta de 2 ani si 6 luni, copilul incepe sa fie sensibil si fata de alte cuvinte cum ar fi cuvintele de legatura- conjunctii si prepozitii, negatia/ afirmatia, numeralul, marcatorii gramaticali pentru gen si numar, formele verbelor, pronumele la cele trei persoane. Daca un copil de 2 ani si 6 luni reda propozitia ”Eu nu as vrea un mar” sub forma ”Eu vreau mar”, un copil de 3 ani si 6 luni o reda ad literam.

In cazul in care copilul nu reuseste sa isi insuseasca primele cuvinte pana la varsta de 1 an si 6 luni, cel mai probabil are dificultati in insusirea limbajului de o natura sau alta: deficienta mintala, deficienta de auz, de vedere, motrica, tulburare de receptie/ intelegere a limbajului, blocaj emotional, tulburare de atentie, autism. In plan mental, el nu a reusit sa extraga din context fie obiectul, fie forma sonora (denumirea obiectului), fie nu a putut crea mental conexiunea intre cele doua. In sprijinul acestor copii, se folosesc cartonase cu imagini reale, cu fondul detasat. Pronuntia cuvantului este clara, unica, fata in fata cu copilul, lasand o pauza verbala, timp in care copilul sa poata sa realizeze mental conexiunea concept-forma sonora a cuvantului.

Pornim de la obiecte, actiuni, persoanele din jurul lui (mama, tata, bunici, bona, educatoarea, terapeutul):
- Partile corpului uman, apoi haine, jucarii, fructe, animale, obiecte din casa (pat, canapea, scaun, masa, dulap, usa, fereastra, telefon, aragaz, frigider, aspirator etc).
- pentru diferentierea fata-baiat se vor folosi de asemenea cartonase cu fete si baieti, intai cu copii apoi cu adulti.
- poze ale membrilor familiei, bonei, educatoarei
- imagini cu starile sufletesti- bucuria, plansul, mania (supararea).
- Imagini cu actiuni: mananca, bea, doarme, sta jos, alearga, sare, se da pe topogan.
Astfel invatam copilul sa raspunda la intrebarile: “Ce-I asta?”, “Ce face”, “Cine este?”

Bibliografie:


Insusirea vocabularului/ Bloom, Louis. 1993. The transition from infancy to language. Cambridge, University Press, Brown, Roger. 1976. A First Language. The Early Stages. Harvard University Press. Cambridge, Massachusetts, USA , Negoescu, Gabriela Iuliana.2006. Children’s language. Assessing Romanian children with TRAS- Early Registration of Language Development. Master thesis in Special Needs Education. University of Oslo, Slama-Cazacu, Tatiana. 1999. Psiholingvistica- O stiinta a comunicarii. Bucuresti, Editura All Educational

 

 


 

Deficienta de auz Tulburarea citit-scrisului
Hipoacuzia Limbajul semnelor
Surditatea de transmisie Metode de invatare
Surditatea de perceptie Discriminarea auditiva
Surditatea centrala Discriminarea verbala
Audiometria Comprehensiunea
Aparate auditive Viteza de lectura
Implantul cohlear Memorizarea
Demutizarea Pregrafia
 


Centre logopedice interscolare
Te poti adresa gratuit catre :
 
Stadiile dezvoltarii in analiza freudiana

 

Oral | Anal | Falic | Latent | Genital

Istoricul acestor stadii de organizare provizorie este necesar pentru înţelegerea bazelor comportamentului ulterior nu numai în cazul indivizilor consideraţi normali, dar şi ca.. detalii

 
 

Web design Bucuresti

Cursuri Web design Bucuresti


Logopedics: home | logopedie | psihologia copilului | psihologie generala | psihoterapie | sanatate | ghicitori grele | cantece de gradinita | povesti pentru copii | planse de desenat | poezii pentru copii | Perioada fertila

Sarcina pe saptamani poze     Sarcina pe saptamani video     Sarcina pe luni    Data probabila a nasterii     Sarcina pe saptamani greutate

Links:

Prima pagina | Contact | Publicitate | Parteneri | Sarcina pe saptamani | Calculator sarcina | Calculator ovulatie | Sexul copilului | Perioada fertila | Retete de salate: mai sanatos cu fiecare zi! Retete de prajituri | Apartamente de vanzare in Bucuresti. Vanzari apartamente noi | Semnificatia viselor | Interpretarea viselor | Dictionar de vise

Nota: Materiale din acest site au caracter informativ, si nu pot inlocui sfatul specialistului. Toate drepturile apartin autorilor citati in bibliografie, autorilor logopedics.info cat si utilizatorilor site-ului ce adauga informatie proprie. Ne straduim pe cat posibil sa oferim informatie noua, relevanta, usor de parcurs. Logopedics.info se adreseaza parintilor, cadrelor didactice, studentilor la facultatile de profil, specialistilor in domeniu cat si celor interesati in a intelege fenomenele din jurul nostru.

© 2008-2012 Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al Logopedics. Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.

Inregistrare domenii. Gazduire domenii. Hosting
Inregistrare domenii     Web Design Timisoara Gaduire web