Portal de educatie si informare: psihologie generala, psihologia copilului, psihoterapie, logopedie, exercitii si resurse educationale.
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Cursuri Web Design | Cursuri web design Bucuresti incepatori


Modele de Psihoterapie
Portretul Psihoterapeutului
Psihanaliza
Psihologie Analitica
Psihoterapie de Grup
Cognitiv - Comportamentala
Psihodrama
Psihosinteza
Psihoterapie Gestalt
Catatim-Imaginativa
Centrata pe Client
Biosinteza
Psihoterapie Comunicationala
Psihanaliza de Grup
Psihoterapie Dinamica de Grup
Psihoterapie Integrativa
Psihoterapie Neuro-lingvistica
Psihoterapie Pozitiva
Psihoterapie Psihodinamica
Psihologie Individuala
Terapie Corporala
Terapie Sistemica Familiala
Training Autogen
Logoterapie
Hipnopsihoterapie
Analiza Tranzactionala
Gestalt-terapie Integrativa
Abordare Multimodala
Analiza Existentiala
Analiza Psiho-organica
natural health
 

Psihanaliza ca psihoterapie

 

Definire:

Psihanaliza este o metoda de tratament a nevrozelor, doctrina si metoda de psihopatologie si psihologie, fondata de S. Freud si privind cu deosebire structura inconstientului si functiile sale in determinarea vietii psihice si in geneza nevrozelor.

Psihanaliza ca psihoterapie isi propune sa descopere, prin analiza psihologica, motivele inconstiente ale diverselor tulburari sau comportamente specifice si sa le inlature sau dezvolte prin constientizare. dupa P.P. Neveanu

Psihanaliza a fost dezvoltată de Sigmund Freud la începutul secolului al XX-lea ca teorie generală a inconştientului. Modalitatea funcţiunii proceselor psihice au fost deduse de Freud în special din studiul semnificaţiei viselor, interpretate de el ca realizare imaginară a îndeplinirii dorinţelor ce derivă din aspiraţiile refulate ale copilăriei. Calea recomandată pentru accesul în înconştient este înţelegerea sensului viselor şi a actelor ratate (lapsus-uri).

Sigmund Freud

Sigismund Shlomo Freud s-a născut într-o familie de evrei ashkenazi din Freiburg. Şi-a luat numele de Sigmund abia la vârsta de 21 de ani. Sigmund a fost primul născut din cei nouă copii ai familiei dar mai avea şi alţi fraţi din căsătoriile precedente ale tatălui său. Cu toate că familia sa nu era o familie înstărită şi trăiau într-un apartament mic şi aglomerat, părinţii săi au facut totul pentru ca Sigmund să aibă parte de cele mai bune condiţii uneori şi cu preţul defavorizării celorlalţi copii ai familiei.

Freud a fost un copil precoce din punct de vedere intelectual şi deosebit de silitor. Şase ani la rând a fost primul din clasă, iar la terminarea şcolii avea nu numai cunoştinte temeinice de greacă, latină, germană şi ebraică, ci învăţase şi franceza şi engleza. Viaţa de familie se organiza în funcţie de programul său de studiu. Îşi lua masa de seară separat de restul familiei, iar pianul surorii sale Anna a fost mutat din apartament pentru a nu fi deranjat de exerciţiile acesteia.

Sigmund Freud a studiat medicina la Universitatea din Viena. În cursul celui de al treilea an de studiu a început să lucreze în laboratorul de Fiziologie, sub conducerea lui Ernst Wilhelm von Brücke, fiind în special preocupat de funcţiunea Sistemului Nervos Central. El s-a lăsat atât de mult absorbit de această activitate, încât a neglijat celelalte discipline, terminând facultatea în 1881, cu o întârziere de trei ani.

Dorind să câştige experienţă practică, după doi ani începe să lucreze ca medic în spital, în secţiile de Psihiatrie şi Dermatologie. În 1885 obţine un post de docent în Neuropatologie la Universitatea din Viena şi - având o bursă din partea statului austriac - petrece 19 săptămâni la Paris, în clinica de maladii ale sistemului nervos de la spitalul Salpêtrière, condusă de Jean Martin Charcot. Charcot trata anumite tulburări nervoase prin hipnoză. Sub conducerea lui, Freud începe să studieze isteria, fapt care i-a trezit interesul pentru psihopatologie.

În 1886, Freud deschide la Viena un cabinet privat de psihiatrie, specializat pe tulburări cerebrale şi nervoase. Datorită faptului că aplica concepţiile lui Charcot, socotite neortodoxe de corpul medical vienez, Freud s-a lovit de dificultăţi din partea colegilor. Aceasta explică şi faptul că, mai târziu, teoriile lui asupra nevrozelor au fost acceptate cu multă reticenţă.

Fugind de persecuţia nazistă din Viena în 1938, Freud, s-a refugiat la Londra, unde a petrecut ultimul an al vieţii sale. Casa situată la Maresfield Gardens nr. 20 în Hampstead, Londra, care a aparţinut familiei până la moartea din 1982 a fiicei celei mai mici a lui Freud, Anna Freud, a fost ulterior transformată în muzeu. În muzeu, a fost păstrată şi mobila, printre care se numără şi celebra sa canapea. sursa citata: http://ro.wikipedia.org/wiki/Sigmund_Freud

 

Caracteristici

Psihanaliza pune accent pe influenţa unor forţe inconştiente în dezvoltarea şi menţinerea unor tulburări psihice sau a unor perturbări în sfera personalităţii. Conform psihanalizei, forţele inconştientului influenţează în fiecare clipă comportamentul uman, ele interferindu-se cu elementele conştiente ale pulsiunilor.

Tehnica clasică îşi propune să aducă la nivelul conştientului motivele şi experienţele care nu sunt conştiente. Odată ce au atins nivelul conştiinţei individul îşi extinde controlul asupra lor şi se eliberează energia psihică generată de perturbare. Trebuie subliniat că inconştientul nu înseamnă că anumite idei sau stări afective dispar complet din conştient, ci de cele mai multe ori înseamnă disocierea unor părţi componente, a unui conţinut psihic ce ar trebui să se afle în mod firesc împreună.

Privit din altă perspectivă, prin intermediul psihanalizei, pacientul reuşeşte să-şi rezolve mai bine conflictul intrapsihic şi să facă faţă dificultăţilor existente într-un mod mai matur şi realist.

Conform psihanalizei, personalitatea are 3 instanţe:
-conştient, subconştient, inconştient;
- egou, id, superegou.
Egoul sau Eul are drept funcţii perceperea evenimentelor interne sau externe, integrarea diferenţierilor conţinutului psihic şi o forţă excesivă. Idul se referă la structurarea impulsurilor inconştiente şi persistente de căutare a plăcerii şi ostilităţii, impulsuri pe care Egoul caută să le restructureze conform datelor realităţii. Superegoul sau Supraeul se compune din conţinuturi psihice de natură valorică, idealuri, principii morale ce stimulează Egoul în acţiunea sa de combatere a forţelor Idului. Egoul este entitatea psihică de natură conştientă ce se află în contact permanent cu mediul înconjurător şi e capabil de judecăţi independente.

Cui se adreseaza

Psihanaliza se potriveşte persoanelor tinere (până în 35 de ani) cu precădere celor care au nevroze anxioase (anxietate generalizată şi atacuri de panică), nevroze obsesivo- fobice, tulburări de tip conversiv şi somatoform. E indicată şi persoanelor cu un Q.I ridicat ce doresc să se autoperfecţioneze.

Tehnici psihanalitice

Metoda asociaţiilor libere. După Freud, subiectul pe marginea căruia pacientul va asocia liber e lăsat integral la latitudinea acestuia fără să i se ceară sau să i se încurajeze coerenţa şi păstrarea unui fir direct al asociaţiilor.
Tehnica constă în a lăsa mintea să vagabondeze astfel încât pacientul să spună absolut orice îi trece prin cap indiferent de convenţii şi fără dorinţa de a epata. Produsele asociaţiilor pot fi amintirile, gândurile, sentimente. Adesea fluxul asociaţiilor libere e blocat de punerea în funcţiune a rezistenţei subiectului. Raţiunea pentru care se utilizează asociaţiile libere e aceea că inconştientul va releva prin această metodă elementele reprimate eliberând individul de efectele lor

Analiza viselor. Semnificaţia viselor a reprezentat punctul de plecare al folosirii teoriei psihanalitice ca posibilitate terapeutică. Metoda presupune experienţă în interpretare şi exclude orice dogmă. Lipsa de coerenţă, caracterul dezorganizat şi aparent ilogic al asociaţiilor libere e caracteristic şi viselor. Ca şi asociaţiile libere, visele pot fi privite ca reacţii ale celui care visează la propriile experienţe de natură inconştientă. De fapt, practica a arătat că pacientul se referă de cele mai multe ori în acord spontan cu visele pe care le-a avut. Freud a caracterizat visele ca fiind calea regală spre inconştient. Ele conţin manifestările povestite de cel care a avut visul, reprezentând un fel de ecran de tip caleidoscop care nu face decât să ascundă conţinuturile latente, semnificaţia reală a visului. Acest conţinut latent cuprinde sentimente, dorinţe adânc reprimate în care pacientul e atât de profund implicat încât nu le poate aduce în conştiinţă decât prin efort personal.

Analiza acţiunilor pacientului. O altă sursă e interpretarea acţiunilor pacientului, comportamentul nonverbal cât şi cel verbal neintenţionat includ o serie de elemente importante pentru analiză. Aceste aspecte se pot manifesta atât în cursul şedinţelor de psihanaliză cât şi în afara acestora. Astfel de comportamente manifeste pot fi: grija excesivă a pacientului de a nu-şi sifona hainele, privirile anxioase pe care le aruncă terapeutului peste umăr, comportamente de flirt, erori de pronunţare a unor cuvinte. În afara şedinţelor pot rezulta modificări ale comportamentului în familie, la serviciu, apariţia sau dispariţia de simptome, reacţii la o situaţie cu mai multă anxietate, modificări în modul în care pacientul îşi tolerează rudele sau prietenii.

Transferul ("Übertragung") unor experienţe şi relaţii din trecut asupra terapeutului este un moment principal al psihanalizei terapeutice. Se poate constata un transfer pozitiv sau unul negativ, în funcţie de tonalitatea trăirilor proiectate asupra terapeutului. Din partea acestuia rezultă o reacţie de contra-transfer ("Gegenübertragung"). Terapeutul a învăţat în cursul propriei analize în procesul de calificare, să facă deosebirea între simţirile şi reprezentările sale proprii şi cele rezultate din analiza pacientului, pentru a nu se ajunge în mod inconştient la o stare de simbioză psihică.


 

Terapii alternative Categorii psihoterapie
Terapie ocupationala Psihoterapie copii
Terapie prin muzica Psihoterapie adolescenti
Terapie prin dans Psihoterapie adulti
Terapie prin desen Psihoterapie varstnici
Terapie prin basm Psihoterapie individuala
Terapie prin ras Psihoterapie de grup
Terapie prin culoare Psihoterapie de cuplu
Terapie cu animale Psihoterapie de familie
Terapie prin rugaciune Consiliere psihologica
Terapia ABA

 

Bun venit in comunitatea gravidutelor!

Centre logopedice interscolare
Te poti adresa gratuit catre :
 
Stadiile dezvoltarii in analiza freudiana

 

Oral | Anal | Falic | Latent | Genital

Istoricul acestor stadii de organizare provizorie este necesar pentru înţelegerea bazelor comportamentului ulterior nu numai în cazul indivizilor consideraţi normali, dar şi ca.. detalii

 

Web design Bucuresti

Cursuri Web design Bucuresti


Logopedics: home | logopedie | psihologia copilului | psihologie generala | psihoterapie | sanatate | ghicitori grele | cantece de gradinita | povesti pentru copii | planse de desenat | poezii pentru copii | Perioada fertila

Sarcina pe saptamani poze     Sarcina pe saptamani video     Sarcina pe luni    Data probabila a nasterii     Sarcina pe saptamani greutate

Links:

Prima pagina | Contact | Publicitate | Parteneri | Sarcina pe saptamani | Calculator sarcina | Calculator ovulatie | Sexul copilului | Perioada fertila | Retete de salate: mai sanatos cu fiecare zi! Retete de prajituri | Apartamente de vanzare in Bucuresti. Vanzari apartamente noi | Semnificatia viselor | Interpretarea viselor | Dictionar de vise

Nota: Materiale din acest site au caracter informativ, si nu pot inlocui sfatul specialistului. Toate drepturile apartin autorilor citati in bibliografie, autorilor logopedics.info cat si utilizatorilor site-ului ce adauga informatie proprie. Ne straduim pe cat posibil sa oferim informatie noua, relevanta, usor de parcurs. Logopedics.info se adreseaza parintilor, cadrelor didactice, studentilor la facultatile de profil, specialistilor in domeniu cat si celor interesati in a intelege fenomenele din jurul nostru.

© 2008-2012 Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al Logopedics. Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.

Inregistrare domenii. Gazduire domenii. Hosting
Inregistrare domenii     Web Design Timisoara Gaduire web