Portal de educatie si informare: psihologie generala, psihologia copilului, psihoterapie, logopedie,   exercitii si resurse educationale.
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Cursuri Web Design | Cursuri web design Bucuresti incepatori


Psihologia copilului
ADHD
Autism
Sindromul Asperger
Schizofrenia
Intarzierea mintala
Sindromul Down
Sindromul Tourette
Anxietatea de separare
Tulburari de comunicare
Tulburarea obsesiv-compulsiva
Tulburari de comportament
Tulburarea bipolara
Tulburari ale somnului
Tulburari de hrana
Enurezisul nocturn
Encoprezis
Anxietatea
Ticurile nervoase
Depresia mamei
Depresia copilului
Balbaiala
Balbaiala si logonevroza
Timiditatea
Auto-mutilarea
Crize de manie
Atractia sexuala
Adaptare si conflict
Simptomul
natural health
 
PUBLICITATE
 

Ticuri si Sindromul Tourette

 

Desi raportate inca din antichitate,  primele studii sistematice au fost realizate la inceputul  anilor 1800 de catre Gaspard Itard (1774-1838)  şi Albert Gilles de la Tourette (1857-1904).

În anul 1825 Itard, doctor si psihopedagog al copiilor cu retard mental, descrie comportamentul bizar al marchizei de Dumpière, care atrasese atenţia tuturor, prin executia unor mişcări ciudate ale corpului, vocalizări specifice si remarci obscene, realizând cateva articole care au atras atentia in cercurile academice.s

Un deceniu mai tarziu, Gilles de la Tourette publică studiul tulburarii nervoase caracterizată prin incoordonare motrică acompaniată de ecolalie şi coprolalie. În acest articol, Dr. Tourette descrie manifestările Marchizei de Dampiere si alte opt cazuri similare, numind această neurologica tulburare, maladia ticurilor (Gilles de la Tourette  (1885 ) : Étude sur une affection nerveuse caracterrisée par lţincoordonation motrice accompagnée d’echolalie et de coprolalie).

De la maladia ticurilor la Sindromul Tourette

Albert Gilles de la Tourette este inscris ca medic la Spitalul Salpêtriere unde se împrieteneşte rapid cu profesorul Charchot si începe munca alaturi de acesta, fiind mai întai preparator, cu grija pentru prezentarile pe care Charcot le avea in public. Pasionat din ce în ce mai mult de neuropatologie şi-a concentrat atentia asupra isteriei si hipnozei publicand câteva articole în care urmăreşte linia ideilor  lui Charchot, ceea ce a atras simpatia profesorului de partea sa.

Încă din 1881 Dr. Tourette a studiat intens tulburarile motorii şi într-adevar a fost primul care a intuit conexiunile si varietatea Maladiei Ticurilor., iar odata cu publicarea studiului, mentorul sau, Jean Charcot,  înaintează denumirea bolii drept Gilles de la Tourette -quel joli nom pour  une maladie aussi horrible !
Mai jos sunt prezentate  câteva citate  traduse din scrierile lui Gilles de la Tourette  ce oferă o descriere a sindromului şi a dramatismului produs pentru persoana în cauză:
          Marchiza de Dampiere la vârsta de 7 ani a fost afectată de mişcări convulsive ale braţului…dupa fiecare spasm, mişcarea mâinii devine mai bună şi capată controlul  înainte de convulsiile care îi întrerup munca. Deoarece mişcările deveniseră din ce in ce mai frecvente, a inceput sa fie pedepsită si evitată. Curând a devenit clar că aceste mişcări sunt involuntare. Ele au atins umerii, gâtul, faţa realizând contorsiunii şi grimase...
Boala evoluând, spasmele au început sa se extindă asupra vorbirii, tânara doamnă, scoţând sunete ciudate şi cuvinte care nu aveau sens. După toate acestea, ea a intrat în alertă, dar nu a arătat probleme mentale sau inceputul unui delir. A sperat ca după pubertate, aceste simptome să dispară, dar aceasta nu s-a  întâmplat.
          În mijlocul unei conversaţii intersante , făra a fi capabilă să controleze mişcările , ea întrerupea conversaţia sau perturba liniştea cu ţipete, contrastul realizat între manierele sale distinse, mediul din care provenea  şi cuvintele ofensive sau obscene pe care le striga ducând la opinii  nefavorabile despre ea şi chiar la evitarea acesteia în societate.

Extrăgând principalele note definitorii ale tulburarii, Dr. Tourette a mai notat:
a.Boala apare în copilărie, de obicei între 7 şi 10 ani.
b.Afecteză mai mult bărbaţii decât femeile.
c.Este ereditară.
d.Ticul apare de obicei la nivelul feţei sau la extremitaţi.
e.Ticurile se înrăutaţesc datorită stresului şi se diminuează în timpul somnului.
f. Nu este o boală progresiv degenerativă.î
Aceste caracteristici au ramas definitorii până in zilele noastre, intuiţia desavarşită a profesorului fiind aplicată asupra cazurilor cu astfel de tulburare.

Evoluţia cercetărilor până în prezent.
Deşi vorbim de un sigur subiect, cu manifestari clinice destul de precise, punctele de vedere sunt împarţite, conturând în fapt direcţii ale disciplinelor încadrate, explicaţia fenomenului fiind urmărită prin prisma domeniului, pe de o parte de evoluţia acestuia, iar pe de alta parte de direcţiile sale.

Anii 1900 sunt dominaţi de curentul psihanalizei fapt ce determină explicarea fenomenului prin acest punct de vedere. Iată principalele titluri si anii apariţiilor :
1921 apare lucrarea lui Ferenczi, “Observaţii psihanalitice asupra ticului” una din concluziile sale fiind aceea de simptom narcisic primar avand aceeaşi sursa cu psihozele narcisice, ticul fiind un echivalent pentru masturbare.

Tot în anul 1921 este prezentată  la Societatea Psihanalitică din Berlin si lucrarea lui Karl Abraham cu privire la aparitia ticului.
1925 este publicat, în forma finală, studiul  Melaniei Klein “O contribuţie asupra psihogenezei ticurilor”. Pentru a înţelege un tic, spune psihanalista, trebuie analizate relaţiile obiectuale pe care este bazat. “O contribuţie asupra psihogenezei ticurilor” reia drumul parcurs de către cercetările lui Ferenczi, dar se deosebeşte de acesta prin susţinerea relaţiilor obiectuale, care sub presiunea complexului de castrare, regresează până la stadiul narcisist.

Anii evoluţiei ştiinţifice îşi vor aduce contribuţia către elucidarea mecanismelor patologice ce determină apariţia sindromului.
Comings (1987) elaborează ipoteza transmiterii ereditare, explicând acest spectru de manifestări prin anormalitati funcţionale ale sistemului limbic, transmise ereditar prin intermediul unui cromozom, a cărui genă suferă transformări. Se considera la ora actuală ca aceasta ar fi SLITRK1, deşi nu se poate afirma cu siguranţă.

1988 Leckman si Cohen arată conexiunea cu alte tulburări, comportamentul subiecţilor cu ticuri fiind deseori de natură obsesiv-compulsivă, hiperactivitate motorie şi impulsivitate.
1991 Singer demonstrează o diferenţă semnificativă în cadrul structurii bazale, mai precis a putamenului şi nucleilor lenticulari, între persoanele cu Sindromul Tourette si cele de control.

1996 Wolf în studiile efectuate pe gemeni arată ca in mecanismele implicate un rol important il au receptorii D2 din nucleul caudat, dar nu şi din putamen.
În anul 2002 o serie de cercetători de la Departamentul de Neuroştiinţe şi Imagerie Cerebrală din Londra arată mecanismele implicate in discernământul activităţii motorii, subliniind că distrugerea unuor zone ale lobului parietal poate afecta distincţia dintre atribuirea acţiunii ca fiind proprie sau straină, valabilă mai ales în cazurile de schizofrenie în care pacienţii susţin că sunt controlaţi de forţe externe.

2003 incep publicarea articolelor cu privire la utilizarea rezonanţei magnetice, în vederea depistării momentului declanşator şi a zonelor specifice de reprezentare corticală, se fac cercetări cu privire la utilizarea controlului voluntar si involuntar şi expresia mecanismelor implicate. Rezultatele publicate susţin ipoteza descărcărilor neurotransmiţatorilor cu o fidelitate mai mare pentru zonele implicate in declanşarea lor.
 Drept tratament este utilizat Haldolul, neuroleptic ce are rezultate favorabile pentru incetarea şi eliminarea ticurilor.

 


 

Cresterea copilului Dezvoltare
Parinti autoritari Stadiul prenatal
Parinti hiperprotectori Stadiul prescolar
Parinti indulgenti Stadiul scolar
Parinti severi Pubertate
Parinti agresivi Adolescenta
Parinti adoptivi Stadiile la Freud
Drepturile copilului Stadiile la Piaget
Nume de fete Dezvoltarea limbajului
Nume de baieti Dezvoltarea sociala
Nume copii Dezvoltarea mintala
Semnificatia numelui Sexualitate si dezvoltare

Centre logopedice interscolare
Centrul logopedic interscolar sector 1
Centrul logopedic interscolar sector 2
psihologia copilului, logopedie, psihoterapie
 
Centrul logopedic interscolar sector 3  
Centrul logopedic interscolar sector 4  
Centrul logopedic interscolar sector 5  
Centrul logopedic interscolar sector 6  
Stadiile dezvoltarii in analiza freudiana

 

Oral | Anal | Falic | Latent | Genital

Istoricul acestor stadii de organizare provizorie este necesar pentru înţelegerea bazelor comportamentului ulterior nu numai în cazul indivizilor consideraţi normali, dar şi ca.. detalii

 
sigismund freud
 

Web design Bucuresti

Cursuri Web design Bucuresti


Logopedics: home | logopedie | psihologia copilului | psihologie generala | psihoterapie | sanatate | ghicitori grele | cantece de gradinita | povesti pentru copii | planse de desenat | poezii pentru copii | Perioada fertila

Sarcina pe saptamani poze     Sarcina pe saptamani video     Sarcina pe luni    Data probabila a nasterii     Sarcina pe saptamani greutate

Links:

Prima pagina | Contact | Publicitate | Parteneri | Sarcina pe saptamani | Calculator sarcina | Calculator ovulatie | Sexul copilului | Perioada fertila | Retete de salate: mai sanatos cu fiecare zi! Retete de prajituri | Apartamente de vanzare in Bucuresti. Vanzari apartamente noi | Semnificatia viselor | Interpretarea viselor | Dictionar de vise

Nota: Materiale din acest site au caracter informativ, si nu pot inlocui sfatul specialistului. Toate drepturile apartin autorilor citati in bibliografie, autorilor logopedics.info cat si utilizatorilor site-ului ce adauga informatie proprie. Ne straduim pe cat posibil sa oferim informatie noua, relevanta, usor de parcurs. Logopedics.info se adreseaza parintilor, cadrelor didactice, studentilor la facultatile de profil, specialistilor in domeniu cat si celor interesati in a intelege fenomenele din jurul nostru.

© 2008-2012 Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al Logopedics. Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.

Inregistrare domenii. Gazduire domenii. Hosting
Inregistrare domenii     Web Design Timisoara Gaduire web