Portal de educatie si informare: psihologie generala, psihologia copilului, psihoterapie, logopedie,  exercitii si resurse educationale.
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Cursuri Web Design | Cursuri web design Bucuresti incepatori


Exercitii practice
Introducere
Educarea sunetului S
Educarea sunetului Ş
Educarea sunetului C
Educarea sunetului Z
Educarea sunetului J
Educarea sunetului T
Educarea sunetului Ţ
Jocuri de logopedie
Tulburarile de limbaj
Tulburari de pronuntie:
Dislalia
Rinolalia
Disartria
Tulburari de ritm si fluenta:
Balbaiala
Logonevroza
Tahilalia
Bradilalia
Aftongia
Tulburari de scris-citit:
Dislexia
Disgrafia
Alexia
Agrafia
Tulburari polimorfe:
Alalia
Afazia
Tulburari de dezvoltare:
Mutismul electiv
Intarzierea limbajului
 

Surditate centrala

 

Surditate centrală – ia naştere din lezarea nervului auditiv, datorită unor traume sau tumori ale nervului sau alte tumori ce prin comprehensiuni asupra nervului sau asupra anumitor zone din cortex produc surditate, afecţiuni ale scoarţei cerebrale (traumatisme craniene, infecţii, hemoragii, tumori). Mai e cunoscută sub denumirea de surdomutitate corticală. Numărul cazurilor este redus şi au în mojoritate ca dificultate primară – oligofrenia.
Cauze:

 1. encefalita
 2. hemoragii cerebrale
 3. traumatisme craniene
 4. leziuni ale bulbului

Leziunile nervului determină surditate centrală.

Consecinţe în plan psihic şi comportamental:
1.Consecinţe anatomo-fiziologice:
-  majoritatea deficienţilor de auz sunt sănătoşi din punct de vedere al structurii scoarţei cerebrale, deficienţa fiind situată, de obicei, la nivelul receptorului analizatorului auditiv sau la căile de transmisie.
- la deficientul de auz, aparatul auditiv este inactiv, nereglat, insuficient dezvoltat, insuficient dezvoltat pentru sprijinirea comportamentului verbal. De aceea calea vorbomotorie se modifică prin procesul compensări, obţinându-se un traseu fiziologic specific – semnalele se transmit la scoarţa cerebrală prin analizatorii vizual şi motric.
Acest transfer intersenzorial precum şi demutizarea se exlică prin aceea că la nivelul scoarţei cerebrale există nu numai legături temporale între analizatori, ci şi legături permanente, condiţionate fiziologic.

 1. zona de proiecţie a analizatorului verbo-motor pe scoarţa cerebrală nu este cu totul pasivă
 2. înainte de demutizare şi la începutul acesteia, activitatea zonei analizatorului verbo-motor e slabă, ea intensificându-se pe măsură ce se stimulează acest analizator.

2. Consecinţe la nivel comunicării:
- modul în care comportamentul deficientului de auz nedemutizat este limbajul semnelor:
- dispune de caracteristici umane
- posedă funcţia de compensare, de cunoaştere
- sprijină dezvoltarea gândirii
- este în interdependenţă cu gândirea în imagini (specifică surdomutului)
- nu e limitează la primul sistem de semnalizare, dar nu e echivalent nici cu al II-lea, ci include caracteristici ale ambelor.
- are o structură complexă care evoluează, se îmbogăţeşte şi se rectifică prin învăţare.

Diferenţele între comportamentul auzitorului şi cea a surdomutului

 1. semnalele cu care operează sunt diferite ca structură (cuvânt – gest)
 2. căi diferite de transmitere a semnalelor la scoarţă. Important este că nu sunt întru-totul diferite, ci îşi modifică ponderea, recurgând la activizări specifice: auzitorii – analizator auditiv, verbo-motor, vizual, motric, la surdomuţi – analizatorul vizual şi motric
 3. limbajul mimico-gesticular are un caracter social-istoric evident – se formează şi evoluează în societate, prin conţinutul său oglindind diversele scheme din structurile şi suprastructurile societăţii.

3.Consecinţe asupra comportamentului
- depind de tipul şi gradul deficienţei, de îngrădirile pe care le creează educaţia şi instrucţia.

4. Consecinţe în plan psihic
- efectele psihice se resimt când:

 1. surditatea este de tip central şi neurosenzorial (afectată urechea internă)
 2. când surditatea a intervenit la vârstă mică
 3. nu s-au luat măsuri privind învăţarea dirijată, lăsându-se totul pe seama învăţării spontane.
 4. surzenia din naştere îi privează pe copii de posibilităţile de a-şi însuşi experienţa de tip auditiv şi simbolurile verbale – influenţează dezvoltarea intelectuală.
 5. Consecinţe la nivelul memoriei – Hiskey – surzii sunt inferiori auzitorilor în privinţa memoriei pentru că nu au posibilitatea să verbalizeze denumirile.
 6. surzii sunt superiori auzitorilor în privinţa memoriei desenelor şi a celei tactile.
 7. Sunt inferiori auzitorilor în privinţa memorării seriilor – posibilitatea de memorare şi reactualizare sunt mai scăzute şi variază în funcţie de tipul de memorie.

- consecinţele la nivelul gândirii :

 1. modalităţile pe care le foloseşte gândirea sunt inferioare celor ale auzitorilor
 2. deducţia este deficitară, deoarece în sarcinile ei intră mai ales ne-observabilul ce solicită înţelegerea.

Ciornenschi – studiu despre rezolvarea exerciţiilor şi problemelor de aritmetică de către surzi – a constatat că principalele dificultăţi erau legate de:

 1. înţelegere materialului verbal ce alcătuieşte conţinutul problemei
 2. înţelegerea relaţiilor ce se stabilesc între termenii problemelor şi care determină alegerea operaţiilor corespunzătoare
 3. efectuarea operaţiilor aritmetice
 4. în clasele mai mari predomină înţelegerea dirijată a problemelor, pe când la auzitori – înţelegerea spontană, independentă.

Pornind de la modul în care sunt localizate funcţiile psihice la nivel cortical: emisfera stângă (limbajul), emisfera dreaptă (înţelegerea sp. şi alte funcţii nonverbale).
Se consideră că în cazul surdităţii timpurii deşi este afectată dezvoltarea limbajului şi a gândirii noţionale, aspectele psihice non-verbale nu sunt afectate în mod direct – anumite tipuri de inteligenţă abstractă şi de procese de conceptualizare rămân neinfluenţate de suditate.
Limitele abstracţiei la deficienţii de auz nu sunt impuse de o adevărată întârziere mentală, ci de coordonarea neuro-fiziologică şi psihologică.
Guilford – funcţiile intelectuale permit realizarea a 5 tipuri de operaţii mintale:

 1. Înţelegerea – atitudinea de a recepta şi de a culege rel.
 2. Memoria – atitudinea de a reţine şi de a reevoca
 3. Gândirea convergentă – atitudinea de a găsi o ordine logică într-un anumit fragment şi de a stabili corelaţii pe baza unor informaţii date.
 4. Gândirea divergentă – atitudinea de a elabora o idee originală pe baza unei informaţii, cea de a experimenta, de a manifesta originalitate şi varietate în asociaţii.
 5. Evaluarea - gândirea discriminativă , posibilitatea de adaptare a unei situaţii însuşite şi devenită familiară la cerinţe noi.

Aceste operaţii nu sunt afectate în aceeaşi măsură de surditatea precoce – nu au fost evidenţiate influenţele negative asupra înţelegerii, în schimb gândirea divergentă şi evaluarea sunt sensibil afectate la surzi.
Neînţelegerea semnificaţiei cuvintelor, a intonaţiei, a modulaţiei vocii – privarea de anumiţi stimuli, care influenţează dezvoltarea intelectuală, afectivitatea, voinţa, personalitatea.

5.Consecinţe la nivelul comportamentului social şi şcolar
- deficienţii de auz nu pot asculta şi scrie în acelaşi timp – afectează integrarea în clasa normală, trebuie să aibă un coleg de bancă pentru a-i repeta ce-i spun profesorii
- multe cuvinte pot fi recepţionate greşit datorită dependenţei de labiolectură – greşelile de recepţie se repetă şi în forma scrisă a limbajului – lucrările lor seamănă cu cele ale deficientului mintal.
- progresul în achiziţionarea cunoştinţelor şcolare, formarea deprinderilor sociale, dezvoltarea emotivităţii, depind de dezvoltarea lingvistică.
- încrederea în sine se dezvoltă încet, deficientul de auz manifestă o nesiguranţă emoţională – să fie evitate:
- izolarea de grup
- discriminarea – frustrare
- supraprotecţia
- să fie învăţat să trăiască cu deficienţa sa în societate

Trecerea spre ciclul gimnazial – dificultăţi legate de vorbirea, intonaţia, ritmul noilor profesori. Pentru cei integraţi în şcoala normală – dificultăţi ce necesită o metodologie specială pentru a fi depăşite.


 

Deficienta de auz Tulburarea citit-scrisului
Hipoacuzia Limbajul semnelor
Surditatea de transmisie Metode de invatare
Surditatea de perceptie Discriminarea auditiva
Surditatea centrala Discriminarea verbala
Audiometria Comprehensiunea
Aparate auditive Viteza de lectura
Implantul cohlear Memorizarea
Demutizarea Pregrafia
 


Centre logopedice interscolare
Te poti adresa gratuit catre :
 
Stadiile dezvoltarii in analiza freudiana

 

Oral | Anal | Falic | Latent | Genital

Istoricul acestor stadii de organizare provizorie este necesar pentru înţelegerea bazelor comportamentului ulterior nu numai în cazul indivizilor consideraţi normali, dar şi ca.. detalii

 
 

Web design Bucuresti

Cursuri Web design Bucuresti


Logopedics: home | logopedie | psihologia copilului | psihologie generala | psihoterapie | sanatate | ghicitori grele | cantece de gradinita | povesti pentru copii | planse de desenat | poezii pentru copii | Perioada fertila

Sarcina pe saptamani poze     Sarcina pe saptamani video     Sarcina pe luni    Data probabila a nasterii     Sarcina pe saptamani greutate

Links:

Prima pagina | Contact | Publicitate | Parteneri | Sarcina pe saptamani | Calculator sarcina | Calculator ovulatie | Sexul copilului | Perioada fertila | Retete de salate: mai sanatos cu fiecare zi! Retete de prajituri | Apartamente de vanzare in Bucuresti. Vanzari apartamente noi | Semnificatia viselor | Interpretarea viselor | Dictionar de vise

Nota: Materiale din acest site au caracter informativ, si nu pot inlocui sfatul specialistului. Toate drepturile apartin autorilor citati in bibliografie, autorilor logopedics.info cat si utilizatorilor site-ului ce adauga informatie proprie. Ne straduim pe cat posibil sa oferim informatie noua, relevanta, usor de parcurs. Logopedics.info se adreseaza parintilor, cadrelor didactice, studentilor la facultatile de profil, specialistilor in domeniu cat si celor interesati in a intelege fenomenele din jurul nostru.

© 2008-2012 Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al Logopedics. Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.

Inregistrare domenii. Gazduire domenii. Hosting
Inregistrare domenii     Web Design Timisoara Gaduire web