Portal de educatie si informare: psihologie generala, psihologia copilului, psihoterapie, logopedie,  exercitii si resurse educationale.
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Cursuri Web Design | Cursuri web design Bucuresti incepatori


Psihologie generala
Istoricul psihologiei
Obiectul psihologiei
Principiile psihologiei
Sitemul Psihic Uman
Senzatiile
Perceptiile
Reprezentarea
Gandirea
Memoria
Imaginatia
Motivatia
Afectivitatea
Atentia
Vointa
Deprinderile
Aptitudinile
Factorii de personalitate
natural health
PUBLICITATE
 

Vointa, nivel de autoorganizare si autoreglaj superior


Capacitate si proces psihic de conducere a activitatii sub toate aspectele ei; sistem de autoreglaj superior intrucat este efectuat precumpanitor prin cel de-al doilea sistem de semnalizare si implica deliberare, scop si plan elaborat constient, organizare a fortelor proprii prin stapanirea unora si mobilizarea si angajarea convergent finalista a altora. Paul Popescu Neveanu

Efortul voluntar exprimă caracteristica specifică cea mai importantă a voinţei prin care se deosebeşte de toate celelalte procese psihice. Constă într-o mobilizare a resurselor fizice, intelectuale, emoţionale prin intermediul mecanismelor verbale. Din punct de vedere neurofuncţional, efortul voluntar reprezintă o organizare a activităţii nervoase în jurul unui centru dominant care exprimă, în plan psihic, scopul acţiunii. Efortul voluntar este trăit de persoana ca o stare de tensiune, de încordare internă, de mobilizare a tuturor resurselor în vederea depăşirii obstacolului. Intensitatea efortului voluntar, specificitatea mecanismelor psihice mobilizate şi desfăşurate, reflectă particularităţile obstacolului.

Intensitatea efortului voluntar şi specificitatea mecanismelor puse in acţiune reflectă obstacolul care apare in calea realizării scopurilor. Desfăşurarea unei activităţi (cum ar fi lipsa de interes pentru acea activitate), ce reprezintă o confruntare intre posibilităţile omului şi condiţiile care poate fi un obstacol mic pentru o persoană şi unul dificil pentru alta. Una şi aceeaşi problemă de matematică necesită un efort minim  pentru un specialist şi o încordare mare pentru elevul care abia şi-a însuşit metodele necesare pentru rezolvarea ei. Dar după consolidarea cunoştinţelor şi dezvoltarea capacităţilor rezolutive, obstacolul implicat in acel tip de problemă se diminuează, deci elevul stăpâneşte din ce in ce mai bine activitatea, o conduce operativ şi eficient.

În acţiunile voluntare, complexe sau de durată pot fi cu uşurinţă desprinse anumite momente sau faze în care reglajul voluntar se confruntă cu un anumit specific şi în mod diferit.

Prima fază a acţiunilor voluntare constă în actualizarea unor motive care generează anumite scopuri şi orientarea preliminară spre ele. În primul moment al acestei faze, reglajul voluntar este abia la început şi se manifestă doar ca orientare făcută pe baza legăturii dintre motiv şi scop. Însă numai atât nu-i suficient pentru o acţiune voluntară. Dacă de parcurge doar acest moment se rămâne numai la o dorinţă. Trebuie să apară apoi şi intenţia de a realiza acel scop, care este, de obicei, formulată verbal, prin mecanismele limbajului interior şi care este susţinută de cercetarea modalităţilor concrete de desfăşurare a acţiunilor. Un al treilea moment, după formularea intenţiei, se construieşte planul mintal al rezolvării acţiunii. În acţiunile simple, acest al treilea moment poate fi urmat de execuţia efectivă.

A doua fază a acţiunilor voluntare este lupta motivelor, generată de apariţia mai multor motive şi aferente lor, mai multe scopuri. Unele pot fi atrăgătoare pentru că realizarea lor aduce satisfacţii imediate, dar de fapt nu sunt prea valoroase pentru persoană. Altele sunt mai puţin tentante, prin rezultatele lor imediate, dar sunt importante pentru viitor. În aceste condiţii, reglajul voluntar se manifestă, cu precădere, ca deliberare în vederea alegerii. Deliberarea implică efort suplimentar de cunoaştere a condiţiilor de împlinire a motivelor, de analiză conştientă a urmărilor lor, de evaluare a acestora.

A treia fază este luarea hotărârii, care reprezintă urmarea unei decizii. Aceasta înseamnă alegerea unui motiv şi scop şi inhibarea, amânarea celorlalte, pe această bază putându-se asigura concentrarea energiei psihonervoase în vederea realizării scopului. Momentul deciziei poate fi uneori, dramatic pentru ca omul nu prelucrează doar informaţia, ci el trăieşte efectiv situaţiile implicate in satisfacerea unora şi nesatisfacerea altora. Pe de altă parte, el se simte răspunzător faţă de sine, de rezultatele unei activităţi cu sens personal şi faţă de alţii pentru cele de interes general. În aceste condiţii, lupta motivelor este şi mai dramatică şi poate fi mult prelungită în timp. Prin urmare, ea necesită un efort voluntar susţinut cu atât mai mult cu cât in actul deciziei sunt implicate şi trăsături de personalitate,  cum ar fi: nivelul de aspiraţii, particularităţile temperamentale, dorinţa de a avea succes şi teama de eşec, sistem propriu de valori.

A patra fază este executarea hotărârii luate. Ea înseamnă realizarea efectivă a planului şi atingerea reală a scopului. Acum omul foloseşte o serie de mijloace materiale şi mintale, cum sunt cunoştinţele, deprinderile, priceperile. Desfăşurarea secvenţială a acţiunii este controlată prin confruntarea permanentă cu planul mintal şi cu condiţiile practice de desfăşurare, realizându-se şi modificări ale planului, dacă împrejurările o cer. Pentru activităţile simple, execuţia urmează imediat hotărârii. Pentru cele complexe, poate apărea un moment de pregătire intre hotărâre şi execuţie. Este vorba atât de pregătirea unor mijloace materiale, cât şi de pregătirea omului in sensul însuşirii de cunoştinţe, formării de noi deprinderi, dezvoltarea de capacităţi.

Acţiunile complexe şi deosebit de semnificative implică o a cincea fază: verificarea rezultatului obţinut şi formularea unor concluzii valoroase pentru activitatea viitoare


Bibliografie:

 • Cosmovici, A., Psihologie generala, Editura Polirom, Iasi, 1996.
 • Golu, M., Fundamentele psihologiei,Editura Fundatiei "Romania de Maine", Bucuresti, 2000
 • Golu, M., Dicu, A., Introducere In psihologie, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1972.
 • Landau, E., Psihologia creativitatii, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1979.
 • Margineanu, N., Psihologia persoanei, Cluj, 1944.
 • Parot, F. Richele, M., Introducere In psihologie, Editura Humanitas, Bucuresti, 1995.
 • Piaget, J., Psihologia inteligentei, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1965.
 • Popescu-Neveanu, P. Curs de psihologie generala, Tip. Univ. Bucuresti, vol. I, 1976, vol. 11, 1977.
 • Rosca, Al. Psihologie generala, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1978.
 • Schiopu, U, Verza, E., Psihologia varstelor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1993.
 • Zlate, M., Introducere In psihologie, Editura Sansa, Bucuresti, 1996 (ed. a II-a).

 

 

Carti si cote biblioteca Biografii personalitati
Psihologie generala Sigmund Freud
Psihoterapie Carl Gustav Jung
Psihanaliza Alfred Adler
Psihologia copilului Melanie Klein
Psihologie sociala Ivan Pavlov
Teste psihologice Jean Piaget
Drepturile copilului Carl Rogers
Psihopedagogie Albert Bandura
Ezoterism Erik Erickson
Somnul si visele Karen Horney
Criminologie  
Anunturi gratuite

Articole psihologie
Nevoia de imaginar si ratarea reala
Speranta si optimismul ca expresie a gandirii pozitive
Rolul serviciului si efectele pierderii sale
Pesimismul si optimismul in viata cotidiana
Efectul terapeutic al gandirii pozitive
Relatii: psihologia cuplului modern
Tot ce trebuie sa stii despre depresie
Emotionalitate si anxietate in tipologia personalitatii

   

Web design Bucuresti

Cursuri Web design Bucuresti


Logopedics: home | logopedie | psihologia copilului | psihologie generala | psihoterapie | sanatate | ghicitori grele | cantece de gradinita | povesti pentru copii | planse de desenat | poezii pentru copii | Perioada fertila

Sarcina pe saptamani poze     Sarcina pe saptamani video     Sarcina pe luni    Data probabila a nasterii     Sarcina pe saptamani greutate

Links:

Prima pagina | Contact | Publicitate | Parteneri | Sarcina pe saptamani | Calculator sarcina | Calculator ovulatie | Sexul copilului | Perioada fertila | Retete de salate: mai sanatos cu fiecare zi! Retete de prajituri | Apartamente de vanzare in Bucuresti. Vanzari apartamente noi | Semnificatia viselor | Interpretarea viselor | Dictionar de vise

Nota: Materiale din acest site au caracter informativ, si nu pot inlocui sfatul specialistului. Toate drepturile apartin autorilor citati in bibliografie, autorilor logopedics.info cat si utilizatorilor site-ului ce adauga informatie proprie. Ne straduim pe cat posibil sa oferim informatie noua, relevanta, usor de parcurs. Logopedics.info se adreseaza parintilor, cadrelor didactice, studentilor la facultatile de profil, specialistilor in domeniu cat si celor interesati in a intelege fenomenele din jurul nostru.

© 2008-2012 Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al Logopedics. Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.

Inregistrare domenii. Gazduire domenii. Hosting
Inregistrare domenii     Web Design Timisoara Gaduire web